Η πόλη ως όχημα μιας διαρκούς εξελικτικής μετάβασης

Όταν έγινε η μετάβαση από τη νομαδική ζωή των κυνηγών και τροφοσυλλεκτών στη μόνιμη διαβίωση σε  αγροτικούς οικισμούς, οι σχέσεις ανάμεσα στα άτομα κάθε ομάδας χαλάρωσαν, το μέγεθος των ομάδων αυξήθηκε και οι σχέσεις με συγγενικά άτομα περιορίστηκαν σε σχέση με το σύνολο των σχέσεων. Οι ομάδες μετασχηματίστηκαν σε κοινωνίες και αναδύθηκε ο αστικός τρόπος ζωής ο οποίος ενισχύθηκε δραστικά μετά τη βιομηχανική επανάσταση με την αύξηση του πληθυσμού και τη μεγέθυνση των πόλεων. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και εντείνεται στην τρέχουσα μεταβιομηχανική ψηφιακή εποχή.

Η πόλη ως πλαίσιο και αποτέλεσμα της σχέσης ατόμου και κοινωνίας

Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα ως αποτέλεσμα της διάδοσης και επέκτασης του βιομηχανικού τρόπου ανάπτυξης, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, καταγράφεται γρήγορη πληθυσμιακή αύξηση των πόλεων η οποία συνοδεύεται από τη συσσώρευση αστικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτής της έντονης αστικοποίησης και ανάδυσης πρωτόγνωρων σε ένταση και μορφή νέων προβλημάτων καταγράφονται πολλές προσπάθειες κατανόησης της ανάπτυξης και του ρόλου των πόλεων. Τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν ανοιχτά. Είναι οι πόλεις η βέλτιστη μορφή συλλογικής διαβίωσης των ανθρώπινων ομάδων;

1280px-Old_timer_structural_worker2

Η πόλη ως συλλογική δημιουργία

Πώς εμφανίζονται και πώς αναπτύσσονται οι πόλεις; Είναι άραγε αποτέλεσμα της δράσης κάποιων υποκειμένων, ατομικών ή συλλογικών, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα να σχεδιάζουν και να δημιουργούν τις μελλοντικές πόλεις ή μήπως είναι προϊόν μηχανισμών και διαδικασιών που διαμορφώνουν και μετασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή και το περιεχόμενο των πόλεων χωρίς προδιαγραμμένη κατάληξη;

1280px-Hasegawa_Tohaku_-_Pine_Trees_(Shōrin-zu_byōbu)_-_right_hand_screen

Εφήμερη και αιώνια: δυο χαϊκού για την πόλη

Τα χαϊκού  μοιάζουν με  μικρές σταγόνες δροσιάς μέσα στο συνηθισμένο πλέον χάος της υπερβολικής πληροφορίας. Έγραψα τα δυο αυτά χαϊκού ένα ανοιξιάτικο απόγευμα, διαβάζοντας κάποιες παλιές σημειώσεις για την εξέλιξη της πόλης. Αμέσως μετά έπεσα στον πειρασμό να ψάξω για κάποιες εικόνες που να μεταφέρουν κάτι  αντίστοιχο, σαν μια χειρονομία σεβασμού και συνεργασίας.

Η πόλη ως πεδίο ανταγωνισμού και συνεργασίας

 

Στην ταινία ‘Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης’, υπάρχει μια σκηνή όπου ένα κτίριο στην περιοχή ‘Five Points’ τυλίγεται στις φλόγες. H μητροπολιτική και η δημοτική πυροσβεστική  αρχίζουν να συγκρούονται μεταξύ τους για την προτεραιότητα της κατάσβεσης ενώ το κτίριο εξακολουθεί να καίγεται. Πρόκειται για εξαιρετική απεικόνιση των συγκρούσεων και των δυσκολιών που συνοδεύουν τη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης.

fbfesvejgog-emanuel-hahn.jpg

Οι αστικές υποδομές: θαυμασμός ή αμφισβήτηση;

 

Ο θαυμασμός και το ενδιαφέρον για εντυπωσιακές κατασκευές ήταν πάντα στοιχείο της εξέλιξης των πόλεων αλλά χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την φάση ανόδου του βιομηχανικού πολιτισμού που ο Patrick Geddes ονόμασε ‘νεοτεχνική’ εποχή. Παράλληλα όμως με τον θαυμασμό αναπτύχθηκε και η κριτική αμφισβήτηση. Η μεγάλη κλίμακα των πολεοδομικών παρεμβάσεων του 20ου αιώνα ενοχοποιήθηκε συχνά για τη συσσώρευση  προβλημάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

resilience

Η εξέλιξη της πόλης και η σημασία της βιωσιμότητας

 

Οι σύγχρονες πόλεις αναφέρονται όλο και συχνότερα ως μη-βιώσιμες. H κρίση βιωσιμότητας των πόλεων συνδέεται με την γενικότερη αξιολόγηση της ποιότητας, του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας του σύγχρονου τρόπου αστικής ζωής. Παρά τη σημασία τους, τα σχετικά επιχειρήματα και τα αντίστοιχα παραδείγματα που αναφέρονται στην κρίση βιωσιμότητας των σύγχρονων πόλεων διατηρούν έναν ad hoc χαρακτήρα που οφείλεται στη δυσκολία αποσαφήνισης των βασικών εννοιών που περιγράφουν την αστική βιωσιμότητα.

2J6_1674357ucc

Είναι εφικτός ο σχεδιασμός της πόλης;

 

Η άποψη ότι η πόλη μπορεί να σχεδιαστεί με κατάλληλο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες εκφράζει μια έμφυτη ανθρώπινη αισιοδοξία και λειτουργεί ως μηχανισμός συναισθηματικής ασφάλειας.  Είναι όμως αυτό εφικτό; Στην αναζήτηση απάντησης ας υποθέσουμε ότι τα κτίσματα αντιστοιχούν στις λέξεις και τα οικοδομικά τετράγωνα στις φράσεις ενός κειμένου. Αν σκορπίσουμε τις λέξεις θα προκύψει ένα κείμενο με τις ίδιες ακριβώς λέξεις αλλά χωρίς φράσεις με νόημα.